*VASARAVARVAS

Vasaravarpaalla (koukkuvarvas, digitus malleus, hammer toe) tarkoitetaan 2.–4. varpaan koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista. 
Vasaravarvas koukistuu niin, että varpaan pää osuu alustaan ja sitä vastaava päkiänivel yliojentuu.

Varpaiden koukistuminen johtuu jalkaterän lihasten epätasapainosta, jonka voi aiheuttaa levinnyt päkiä, vaivaisenluu tai lihasten käyttämättömyys. 
Pitkä 2. varvas (akkavalta), koukistuu vasara-asentoon. Kaarijalka ja jäykkä nilkka johtavat usein vasaravarpaiden kehittymiseen. 
Vasaravarpaita aiheuttavia ulkoisia tekijöitä ovat korkeakorkoiset tai pienet kengät sekä liian pienet ja ahtaat sukat.

Vasaravarpaiden syntymisen taustalla on aina myös varpaiden koukistaja- ja ojentajalihasten, jänteiden, sekä nivelsiteiden epätasapaino.
Vasaravarpaita esiintyy myös diabeteksen, nivelreuman, psoriaasin sekä joidenkin neurologisten sairauksien yhteydessä.

Alaraajojen tutkimuksen perusteella voidaan päästä oireenmukaisen hoidon jälkeen varsinaiseen parantavaan hoitoon
Silikoniset, suoraan varpaisiin valmistetun yksilöllisen ja puettavan varvasortoosin avulla tuetaan ja korjataan varpaiden asentoa tai estetään sekä hidastetaan virheasentojen syntymistä.
2.–4. varpaaseen ulottuva ortoosi korjaa kaikkien varpaiden toimintalinjoja seistäessä ja käveltäessä. Hoidon edellytyksenä ovat riittävän tilavat kengät.

Vasaravarpaan hoidon tavoitteena on poistaa kipua ja pitää vasaravarvas mahdollisimman liikkuvana sekä suojata sitä hankaukselta, 
jolloin känsien ja kynsimuutosten syntyä voidaan ehkäistä.
Kireiden lihasten ja jänteiden hieronta ja venyttely pitävät varpaat liikkuvina, jolloin niiden kanssa mahdollisesti pärjää loppuiän ilman leikkaushoitoa. 

Vasaravarpaat voidaan myös suojata silikonieristetyllä putkella tai varvastupella. Niillä voidaan tehokkaasti ehkäistä kovettumien ja känsien syntyä.

vasaravarpaat jalkaongelmat vasaravarvas hermopinne päkiänivellähteet: Terveyskirjasto, Jalat ja terveys kirja Duodecim 2014Comments