*DIABETES ja JALAT

DIABETES ja JALAT

 

Diabetes altistaa jalat haavautumiselle ja samalla se hidastaa haavojen paranemista. 

Diabeteksen seurauksena jalkoihin syntyy sekä toiminnallisia että rakenteellisia muutoksia, mistä johtuen jalkojen kudokset kuormittuvat poikkeavalla tavalla ja voi ajan kuluessa hoitamattomana johtaa eriasteisiin haavoihin ja lopulta haavojen paranemattomuudesta johtuen amputaatioon.  (Diabetesliitto)

Vuonna 2008 yli puoli miljoonaa suomalaista sairasti diabetesta. Jalkaongelmille altistavaa diabeettista hermovauriota eli neuropatiaa esiintyy noin kolmanneksella ja tukkeuttavaa valtimotautia eli iskemiaa noin neljänneksellä diabeetikoista. Jalkahaavan saa vuosittain 2 - 5 prosenttia diabetesta sairastavista ja koko elinaikana jalkahaava ilmenee 15 - 25 prosentilla diabeetikoistaAlaraaja-amputaatioon joutuneista diabeetikoista 85 prosentilla on jalkahaava ennen amputaatiota. Suomessa nilkan yläpuolisista amputaatioista puolet tehdään diabeetikoille, ja yli puolet näistä olisi ehkäistävissä varhaisella puuttumisella jalkaongelmien taustatekijöihin ja hoitamalla jo syntyneet jalkaongelmat hyvin.”

 

Jalkojen muuntuneen kuormituksen selkeitä merkkejä ovat tarkkarajaiset ja pienehköt kovettumat ja känsät. Jos diabeetikon verenkierrossa on häiriöitä, kovettuman alainen pehmytkudos on valmiiksi heikentynyt eikä kestä hankausta tai painetta vaan haavautuu.

Neuropatiasta johtuvat tuntopuutokset lisäävät ongelmaa, sillä diabeetikko ei itse välttämättä tunne kipua haavautuvalla alueella. Vahva kovettumamuodostus viestii voimakkaasti sitä, että taustalla on hermovaurio.

 

 

EHeät-jalat ja kotihoiva, Lähihoitajan antamaa terveyspainotteista ja aseptista jalkojenhoitoa, sekä asiakkaan ohjausta omahoidossa.

Myytävänä myös diabeetikoille soveltuvia omahoitotuotteita.

Varaa aikasi puh: 045-668 4230/Eija  tai netissä www.eheatjalat.fi  netti ajanvaraus on aina auki ( 24/7 )

olen myös fb:ssa  https://www.facebook.com/eheatjalat/

Comments