*KYNSISILSA (kynsisieni)

Kynsisilsaa on viittä päämuotoa:

1.    Kynnen kärjestä tai sivusta alkava silsa, joka leviää vähitellen kynnen tyveä kohti.

2.    Pinnallinen kynsisilsa, jossa koko kynsi tai ainakin suurin osa sitä on valkean, lievästi hilseilevän silsan peitossa.

3.    Kynnen tyvestä alkava silsa, joka on harvinaisin kynsisilsan muoto. Sitä tavataan erityisesti immuunipuutoksessa ja verenkiertohäiriöisillä. Mitä  laajemmalle  silsa kynnessä leviää, sitä kipeämpi kynsi. Kynsilevy paksuntuu ja haurastuu. Silsa voi myös tuhota kynnen osittain tai kokonaan.

4.    Kynsilevyn sisäinen silsa on vaalea eikä se paksunna kynsilevyä tai tee sarveismassaa kynnen alle.

5.    Candida albicans -hiivasieni paksuntaa koko kynnen ja samalla kynsivalli tulehtuu voimakkaasti. Kynsilevy irtoaa osittain alustastaan (Kynnen irtoaminen    kärjestä).


Lääkäriin kannattaa lähteä, kun silsa on vasta alussa ja vallannut vasta pienet alueet yhdestä tai parista kynnestä. Silloin silsa saadaan varmimmin parannetuksi kokonaan, joskus jopa pelkällä lääkekynsilakalla, jossa vaikuttavana aineena on amorolfiini.  Terbinafiini on yleisimmin käytetty sisäinen lääke. Kuuri kestää 3–4 kuukautta, ja senkin jälkeen voidaan lääkettä antaa kuukauden ajan aina 3–4 kuukauden välein niin kauan, kunnes kynsi on kasvanut täyteen pituuteen.


Toinen syy lähteä lääkäriin on laaja kynsisilsa, joka haittaa jalkineitten pitoa tai kun silsaa on kynsien lisäksi muuallakin jaloissa, käsissä, nivusseudussa tai muussa ihossa. Hoidossa käytetään sisäisiä ja ulkoisia lääkkeitä. Terbinafiini on yleisimmin käytetty sisäinen lääke. Kuuri kestää 3–4 kuukautta, ja senkin jälkeen voidaan lääkettä antaa kuukauden ajan aina 3–4 kuukauden välein niin kauan, kunnes kynsi on kasvanut täyteen pituuteen.  Hoitotulosta parantaa se, että jalkojenhoitaja ohentaa jalkojen paksut sienikynnet hiomalla tai irrottaa kynnet urean pakkauksen avulla. 


 www.terveyskirjasto.fi

Comments