*MORTONIN NEUROOMA eli Hermopinne

Hermopinne on hermoon kohdistuva puristus. Jalkaterän turvotus, ahdas kenkä, vamma tai nivelreuma voivat aiheuttaa puristusta. 
Joskus vaiva ilmenee raskauden aikana. Hermon pinnekohta on kipeä ja aristaa painettaessa tai puristettaessa. 
Pinnekohtaa koputettaessa voi tuntua kihelmöivää kipua varpaisiin päin, hermon ihohermotuntoalueella. 
Mortonin neurooma on yksi tavallisimmista jalkaterän alueella ilmenevistä hermopinne tiloista. (toinen yleinen on Tarsaalitunnelioireyhtymä)
Ne ovat yleisimpiä keski-ikäisillä naisilla.

Korkeakorkoiset, kapeakärkiset ja puristavat kengät lisäävät päkiän kuormitusta ja esimerkiksi altistavat vaivaisenluun synnylle ja päkiän levenemiselle. Ammateissa, joissa ollaan paljon kyykyssä ja päkiänivelet ääriasentoon koukistuneina, esimerkiksi mattoja asennettaessa, päkiät rasittuvat. Myös runsas liikunta, juoksu ja hypyt altistavat hermopinteen synnylle. 

Vaivan taustalla voi olla myös vamma, joka muuttaa jalkaterän rakennetta ja urheilijoilla leikkausarpeen kasvanut sidekudos tai mikrotrauma. Vaivan taustalla voi olla myöskin sairaus esimerkiksi neuropatia tai nivelrikko.


Hoidon perustana ovat sopivankokoiset, leveälestiset ja matalakorkoiset kengät. Yksilölliseen pohjalliseen liimattu päkiätyyny (pelotti) tai tasainen palkki, niin jalkapöytäluita saadaan erotettua toisistaan ja hermoon kohdistuva puristus loppumaan. Samalla kipu yleensä poistuu. Usein hoidoksi riittää lepo, kylmähoito, tukipohjallishoito tai varvasortoosi ja tarvittaessa tulehduskipulääke.

Jos oireet hoidosta huolimatta pitkittyvät ja lääkärin tekemä diagnoosi on varma, harkitaan kirurgista hoitoa, jolloin hermoa puristavat juosteet vapautetaan.


EHeät-jalat ja kotihoiva tekee yksilöllisiä pelottipohjallisia ja/tai varvasortooseja asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Comments